Aktuelnosti

21.03.2017 - Održan 10. sastanak BFC Mreže FBiH

Placeholder image

U prostorijama agencije REZ u Zenici je u ponedjeljak 20.3.2017. godine održan 10. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH, koja kontinuirano radi na provođenju procesa cerifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem na području Federacije BiH u sklopu regionalnog programa BFC certifikacije. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima u procesu certifikacije općina i gradova s povoljnim okruženjem. Dogovorene su zajedničke smjernice rada Mreže u narednom periodu kako bi se kroz promociju procesa i kontakte sa međunarodnim organizacijama nastavilo raditi na unapređenju procesa certifikacije. Trenutno je 6 jedinica lokalne samouprave koje su nosioci BFC certifikata u Federaciji BiH (Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj, Žepče). U procesu evaluacije se trenutno nalazi 9 općina i gradova i izvjesno je da se u narednom periodu mogu očekivati nove jedinice lokalne samouprave sa prestižnim BFC certifikatom.

20.03.2017 - NERDA učestvovala u BFC SEE misiji u Ukrajini

Placeholder image

Predstavnica Udruženja za razvoj NERDA je uzela učešće u misiji koju je NALED organizirao na zahtjev projekta U-LEAD kojeg u Ukrajini provodi GIZ. Misija sa nazivom "Provjera primjenljivosti BFC SEE metodologije u Ukrajini" je trajala od 07. do 17. marta. BFC Tim u kojem je učestvovala NERDA je u drugoj nedjelji misije boravio u regiji Lviv i obavio posjete gradovima i opštinama: Lviv, Sydova Vyshnya, Mostyska, Shehyni, Truskavets i Drohobych. Po okončanju posjeta gradovima i opštinama i konsultacija sa predstavnicima lokalnih vlasti, u Kijevu je za projekat U-LEAD organizirana prezentacija inicijalnih nalaza i rezultata sa terena.

14.02.2017 - Informacija o pozivu za mala i srednja preduzeća u okviru EU projekta Ready2Go

Placeholder image

Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) pokrenule su pilot projekat Ready2Go čiji je cilj podržati internacionalizaciju evropskih preduzeća i njihovo aktivnije uključivanje na pet ciljanih inostranih tržišta izvan EU (Kamerun, Kanada, Čile, Indija, SAD i potencijalno Argentina ili Egipat). Projekat sprovodi međunarodni konzorcijum čiji je voditelj Promos – Specijalna agencija za međunarodne aktivnosti Privredne komore Milana, Italija. U okviru pomenutog projekta otvoren je Javni poziv za mala i srednja preduzeća i sve relevantne informacije možete naći na web stranici projekta www.b2match.eu/ready2go Tekst Javnog poziva dostupan je na linku https://www.b2match.eu/system/ready2go/files/Ready2Go_-_Call_for_Applicants.pdf?1485870886 Zainteresirana preduzeća trebaju dostaviti svoje prijave online putem navedene web stranice do 17. marta, 2017.

01.02.2017 - Završna evaluaciona radionica Projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola"

Placeholder image

Danas je u prostorijama Tehničke škole Brčko distrikta BiH održana završna evaluaciona radionica projekta „Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016“ kojeg podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. U radionici us pored NERDA-e koja je nositelj projekta učestvovali predstavnici srednjih škola iz regije koje su aktivno sudjelovale u projektnim aktivnostima. Evaluacija je pokazala da je projekat ispunio očekivanja svih učesnika i u potpunosti opravdao svoju svrhu te značajno doprinio povezivanju škola, nastavnog osoblja i učenika srednjih škola. Pored toga, projektni partneri su dogovorili nastavake saradnje kroz nove projekte i zajedničke nastupe na sličnim festivalima, izložbama i takimičenjima.

25.01.2017 - STALNO OTVOREN Javni poziv gradovima i općinama FBiH za učešće u BFC SEE Programu

Placeholder image

BFC Mreža Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje obavještava sve zainteresirane gradove i općine u FBiH da je Javni poziv za učešće u regionalnom programu Certifikacija općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) stalno otvoren. Općine i gradovi koji se uključe u program dobijaju regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvaliteta usluga koje pružaju investitorima i privrednicima, konkretne smjernice za unapređenje poslovanja, kao i priliku da učestvuju u regionalnoj razmjeni najboljih praksi. Prijavni obrasci su dostupni na: http://www.nerda.ba/bfc.php

21.12.2016 - NERDA učestvovala u BFC verifikaciji Grada Leskovca

Placeholder image

Predstavnica NERDA-e je kao član Regionalne verifikacione komisije za Program BFC SEE (certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem) 21.12.2016. bila u posjeti Gradu Leskovcu, Srbija. Budući da je Grad Leskovac u procesu re-certifikacije zakazana je verifikaciona provjera koja je obavljena uz prisustvo velikog broja predstavnika Gradskih uprava, ALER-a, članova Savjeta za razvoja Grada, kao i privrednika.

20.12.2016 - Sastanka projektnog tima Festivala OIE

Placeholder image

Danas je u prostorijama NERDA-e održan treći sastanak projektnog tima u sklopu projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH. Pored predstavnika NERDA-e sastanku su prisustvovali predstavnici škola učesnica u projektu, a zajednički su rezimirane aktivnosti realizovane u 2016. godini, te se vodila o diskusija o nastavku aktivnosti i saradnje u 2017.

19.12.2016 - NERDA obavila nadzornu posjetu Općini Tešanj u BFC SEE Programu

Placeholder image

Budući da je NERDA članica Mreže za povoljno poslovno okruženje FBiH, koja je dio Regionalnog programa certificiranja općina/gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, dana 19.12.2016. predstavnice NERDA-e kao certificirani verifikator u Programu je obavila nadzornu posjetu Općini Tešanj. Općina Tešanj je prije godinu dana ispunila uvjete za sticanje BFC standarda i ovo je bila redovna nadzorna posjeta koja za svrhu ima praćenje rada Općine u pravcu održavanja nivoa pružanja usluga privrednicima i ulagačima prema uvjetima BFC standarda.

15.12.2016 - Predstavljanje projekata u oblasti Upravljanja rizicima u slučajevima katastrofe

Placeholder image

U organizaciji NERDA-e danas je održana finalna radionica na temu Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe. Na radionici je 7 odabranih Općina prezentiralo prijedloge projekata koje su pripremile u saradnji sa NERDA-om, a koji se odnose na smanjenje rizika i prevencije od poplava, kao i zaštite poslovnih subjekata u svojim općinama. Također, učesnici radionice (predstavnici relevantnih općinskih odjela kao i saradnici na projektu) su imali priliku razgovarati o prevenciji rizika te razmijenili iskustava sa predstavnicima Općina koje su svoje projektne ideje realizovali u 2015. godini. Ovu aktivnost podržava Vlada Švicarske.

08.12.2016 - Održana XVI redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Danas, 08.12.2016. u Tuzli je održana XVI redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora za period januar-decembar 2016 te su informisani o aktivnostima, rezultatima i finansijskom poslovanju Udruženja u proteklom periodu. Na pomenutoj sjednici je izvršeno i reimenovanje predsjednika i potpredsjednika Skupštine i članova Upravnog odbora NERDA-e. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem, kao i podnošenjem novih razvojnih inicijativa.

06.12.2016 - NERDA učestvuje u F2F događaju NVO Platforme za smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća

Placeholder image

U periodu od 6. do 8.12.2016. predstavnica NERDA-e učestvuje u radu NVO Platforme za smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća i otpornosti urbanih područja na katastrofe (Swiss NGO DRR Platform Urban DRR and Urban Resilience) u Thunu, Švicarska. NERDA je predstavila primjer dobre prakse: Inovativni model saradnje između općina i malih i srednjih preduzeća u oblasti smanjenja rizika od katastrofa te ostvarene rezultate. Ovom prilikom biće predstavljene različite perspektive velikog broja stručnjaka o rizicima u urbanim područjima, kao i različiti pristupi i praktični primjeri u njihovom smanjenju i otklanjaju.

01.12.2016 - Održan Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016

Placeholder image

U prostorijama Elektrotehničke škole u Tuzli je danas održan Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016. Festival je organiziran u sklopu projekta kojeg NERDA provodi uz podršku Ambasade SAD u BiH. U Fstivalu je bilo preko 200 učesnika i to učenika i profesora, ali i nevladinih organizacija i jedinica lokalne samouprave. Na Festivalu su izložena 22 rada koje su pripremili učenici iz škola učesnica u projektu: Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Srednja strukovna škola Orašje, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Mješovita srednja škola Kalesija, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Stručni žiri je odabrao 9 najboljih radova u tri kategorije: (1) obnovljivi izvori energije, (2) energetska efikasnost, i (3) LED tehnologija.

28.11.2016 - Info dan BFC SEE Programa

Placeholder image

BFC Mreža Federacije Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak 28.11.2016. godine u Sarajevu organizirala Info dan o BFC programu certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem. Info dan je organiziran u okviru aktuelnog otvorenog Javnog poziva za gradove i općine na području Federacije Bosne i Hercegovine da se uključe u proces certificiranja. Poziv je otvoren do 14.12.2016. godine. Ovo je bila prilika za sve jedinice lokalne samouprave da se detaljnije upoznaju sa BFC programom certifikacije, značajem ovog procesa, te samim tokom certifikacije i pojedinim kriterijima. Udruženje za razvoj NERDA je uzelo učešće u Info danu prezentirajući kriterije koje općine/gradovi treba da ispune u procesu certifikacije.

22.11.2016 - Monitoring Ambasade SAD-a

Placeholder image

Danas su u posjeti Udruženju za razvoj NERDA bile predstavnice Ambasade SAD-a u BiH, koja podržava projekat "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016". Posjeta je bila u svrhu monitoringa provedbe projekta, prilikom koje su razmotreni programski i finansijki aspekti provedbe ugovora o grantu te Je utvrđeno da se projekat u cjelosti provodi u skladu sa ugovornim uslovima kao i to da se ispunjavaju ciljevi projekta.

18.11.2016 - Drugi sastanak projektnog tima

Placeholder image

Danas je u prostorijama Udruženja za razvoj NERDA održan drugi sastanak projektnog tima u sklopu projekta "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH. Sa predstavnicima šest škola učesnica u projektu je izvršena priprema za organizaciju Festivala 01. decembra u Tuzli, njegovu promociju, kao i formiranje žirija za ocjenjivanje učeničkih radova koji će se natjecati na Festivalu. Učenici će radove kandidirati za kategorije: obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i LED tehnologija.

16.11.2016 - Šesta radionica za učenike srednjih škola u Kalesiji

Placeholder image

Šesta radionica za učenike srednjih škola je danas održana u Kalesiji u sklopu projekta "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH. Udruženje za razvoj NERDA je u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Kalesija organiziralo radionicu kojoj je prethodila posjeta firmi Lafat Komerc, kao jednom od lidera u proizvodnji kotlova na pelet. Učenici i profesori su imali priliku da obiđu proizvodni pogon firme i upoznaju se sa njihovim uspjesima kako na BiH tako i na evropskom tržištu. Potom je uslijedila radionica u prostorijama Škole, gdje je predstavnik firme Finesa održao predavanje na temu korištenja obnovljivih izvora energije uz primjere izrade praktičnih radova.

14.11.2016 - Javni poziv jedinicama lokalne samouprave iz FBiH za učešće u BFC programu certifikacije

Placeholder image

BFC MREŽA FEDERACIJE BiH ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE OBJAVLJUJE JAVNI POZIV jedinicama lokalne samouprave iz Federacije BiH za učešće u regionalnom programu Certifikacija općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi - BFC SEE. Javni poziv je otvoren od 14.11. do 14.12.2016. godine za sve JLS iz FBiH, koje imaju kapacitet za uspostavljanje kvalitetnog ambijenta za poslovanje. Općine i gradovi koji se uključe u program dobijaju regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvaliteta usluga koje pružaju investitorima i privrednicima, konkretne smjernice za unapređenje poslovanja, kao i priliku da učestvuju u regionalnoj razmjeni najboljih praksi. Info dan o ovom Javnom pozivu će se održati u Sarajevu 28.11.2016., a prijavni obrasci su dostupni na: http://www.nerda.ba/bfc.php

03.11.2016 - Banovići- Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe

Placeholder image

U organizaciji Općine Banovići i NERDA-e danas je održan sastanak na temu Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe na kojem je predstavljen prijedlog projekta, koji je Općina Banovići pripremila u saradnji sa NERDA-om, a koji se odnosi na smanjenje rizika i prevencije od poplava i zaštite poslovnih subjekata u Industrijskoj zoni. Učesnici sastanka - predstavnici firmi, relevantnih općinskih odjela te saradnici na projektu, razgovarali su o prevenciji rizika i razmijenili iskustava i ideje. Ove aktivnosti podržala je Vlada Švicarske.

03.11.2016 - Učesnici projekta "Festival OIE srednjih škola" u posjeti Orašju

Placeholder image

Danas su predstavnici šest škola učesnica projekta "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH, boravili u Orašju. Udruženje za razvoj NERDA je u saradnji sa Srednjom strukovnom školom Orašje za učenike i profesore organiziralo posjetu rotirajućoj solarnoj elektrani u Orašju, a potom je uslijedila i još jedna radionica u prostorijama Škole u Orašju. Učenici su imali priliku čuti izlaganje na temu zagađenja zraka i energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima.

02.11.2016 - Srebrenik - Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe

Placeholder image

U organizaciji Općine Srebrenik i NERDA-e danas je održan sastanak na temu Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe. Na sastanku su prezentirani prijedlozi koje je Općina Srebrenik pripremila u saradnji sa NERDA-om, a odnose se na smanjenje rizika i prevencije od poplava i zaštite poslovnih subjekata u Poslovnoj zoni Srebrenik 2 te Poslovnoj zoni Brezje, koja je u osnivanju. Također, učesnici sastanka su razmijenili iskustava i ideje na temu prevencije rizika. Učesnici sastanka su bili predstavnici firmi, relevantnih općinskih odjela, kao i saradnici na projektu. Ove aktivnosti podržala je Vlada Švicarske.

27.10.2016 - U Brčkom održana radionica o OIE za učenike srednjih škola

Placeholder image

U okviru projekta "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH, Udruženje za razvoj NERDA je danas u Brčkom organiziralo četvrtu po redu radionicu za učenike. Domaćin radionice je bila Tehnička škola Brčko distrikta BiH, a polaznici su imali priliku saznati više o edukativnom parku obnovljivih izvora energije, te vidjeti primjer Arduino microcontrollera kojeg je predstavio jedan od natjecatelja na Festivalu OIE 2014. Radionica je bila i prilika da učenici i profesori iz drugih škola obiđu kabinete za izvođenje nastave iz stručnih predmeta u Brčkom.

26.10.2016 - Redovna sjednica Upravnog odbora NERDA-e

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA je danas u Tuzli održao svoju 53. redovnu sjednicu. Upravni odbor je zasjedao u punom sastavu i ovom prilikom su informisani o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u perioud između dvije sjednice Upravnog odbora. Pored tog, Upravni odbor je usvojio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Udruženja za razvoj NERDA.

21.10.2016 - NERDA na konferenciji "Invest In Orašje"

Placeholder image

Konferencija pod nazivom "Invest In Orašje" je u sklopu obilježavanja Dana Općine Orašje održana u hotelu Navis u Orašju 21.10.2016. Prezentirajući Općinu Orašje kao potencijalnu investicijsku destinaciju, predstavnici Općine su naglasili uređenje Poduzetničke zone Dusine čime su stvoreni preduvjeti za nove investicije u ovo područje. Sastavni dio konferencije je bila i panel diskusija u kojoj se između ostalih predstavilo i Udruženje za razvoj NERDA, sa svojim projektima i servisima za poslovnu zajednicu, kao i sa aktivnostima kojima je podržan razvoj poduzetničke infrastrukture u Orašju.

17.10.2016 - NERDA na Studentskom sajmu u Tuzli

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je danas uzelo učešće u Studentskom sajmu, kojeg su organizirali International Student Club Tuzla i Erasmus Students Network (ESN) BiH. Sajam je upriličen u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i cilju mu je da studenti na jednom mjestu dobiju informacije o radu NVO sektora u kojem i sami mogu dalje da se razvijaju kroz volonterski rad. Udruženje za razvoj NERDA je predstavilo svoje projekte i aktivnosti, te je kroz edukativne brošure studentima i drugim posjetiocima Sajma približen rad NERDA-e.

13.10.2016 - Posjeta Ugljeviku u sklopu projekta "Festival OIE"

Placeholder image

Učenici i profesori iz šest škola učesnica u projektu "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016", kao i predstavnici NERDA-e su danas boravili u posjeti Ugljeviku, gdje je Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik bio domaćin posjete. Grupa je posjetila Termoelektranu Ugljevik gdje je upriličen obilazak solarne elektrane, što je učenicima bilo izuzetno korisno. Potom je u prostorijama Škole domaćina nastavljeno sa još jednom radionicom za učenike, gdje su im predstavljeni načini izrade praktičnih radova za učešće u Festivalu OIE.

13.10.2016 - NERDA na Sajmu znanja o smanjenju rizika od katastrofa

Placeholder image

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, UNDP u BiH je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a uz podršku Ambasade Švicarske, organizovao Sajam znanja o smanjenju rizika od katastrofa pod sloganom "Znanje nas štiti!". Sajam je organiziran u Sarajevu, a bio je prilika da se predstave publikacije i edukativni materijali o DRR-u koje su izrađivali učesnici Sajma u svojim aktivnostima i projektima. Udruženje za razvoj NERDA je uzelo učešće u Sajmu predstavivši aktivnosti koje su realizovane u oblasti Upravljanja rizicima u slučajevima katastrofa i prmovišući Infografiku – zašto investiranje u DRM infrastrukturu ima smisla za poslovanje.

11.10.2016 - AHK Konferencija "Aktuelni izazovi za lokalnu privredu"

Placeholder image

U Tuzli su danas održani Privredni razgovori u tuzlanskoj regiji - Aktuelni izazovi za lokalnu privredu u organizaciji AHK Predstavništva njemačke privrede u BiH, sa ciljem promocije privrednih potencijala regije i povećanja trgovinske razmjene s Njemačkom. Teme susreta su bile: izazovi u pronalasku kvalifikovane radne snage, odgovori na zahtjevno međunarodno tržište, preporuke za poboljšanje konkurentnosti sa osvrtom na njemačka iskustva. Direktor NERDA-e predstavio je privredne potencijale SI BiH ističući metaloprerađivačku, prehrambenu, drvnoprerađivačku te industriju plastike. Naglašeni su i potencijali drugih sektora kao što su IT, industrija obuće i tekstila te turizma koji bilježe oporavak i rast. Na ovom događaju su pored predstavnika AHK, učestvovali i predstavnici Ambasade Njemačke, udruženja Wirtschaftsverein BiH, Vlade TK, Privredne komore i Grada Tuzla, kao i brojni privrednici.

06.10.2016 - U Zvorniku održana još jedna radionica za učenike srednjih škola

Placeholder image

Aktivnosti projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016" su nastavljene organizacijom još jedne radionice za učenike u Zvorniku. Domaćin radionice je bio Tehnički školski centar Zvornik. Predavači iz Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla su prezentirali primjere uspješnih radova iz oblasti obnovljivih izvora energije, dok je predstavnik Gradske uprave Zvornik održao izlaganje na temu energetske efikasnosti, sa primjerima mjera provedenih na području Zvornika. Učenici su pokazali veliki interes za navedene teme i pripremaju svoje radove koje će izlagati na Festivalu OIE u Tuzli.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image