Current character set: utf8 NERDA 

Aktuelnosti

11.01.2022 - Nastavak Specijalizirane edukacije u oblasti posmatranja ptica

Placeholder image

Nastavak Specijalizirane edukacije u oblasti posmatranja ptica održana je 11. januara 2022. godine. Dvadeset učesnika, odabranih putem javnog poziva imalo je priliku posjetiti jezero Modarc i Šerićku baru. Prva posjeta lokaciji koja je značajna po staništu ptica, organizirana je na području jezera Modrac gdje su učesnici imali priliku vidjeti neke od ptica močvarica, kao što su kormoran i čaplja, te su naučili koristiti pojedinu opremu za posmatranje ptica. Istovremeno, ovo je bila mogućnost za učenje o nekim od najznačjanijih tehnika zaštite ptica kao što je zimsko brojanje ptica močvarica. Na jezeru Modrac nalazi se jedno od najvećih gnjezdišta kormorana u BiH. Ovo je bila druga u nizu edukativnih radionica, koje će biti održane u periodu od decembra 2021 do jula 2022. godine a koju organizuje Udruženje za razvoj NERDA. Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

21.12.2021 - Održan prvi set edukacija po mjeri „Istraživanje tržišta“ i „Razvoj klastera“ u okviru projekta GreenCBC

Placeholder image

Centar kompetencija d.o.o. u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskom gospodarskom komorom i partnerima Inovaciono preduzetičkim centrom Tehnopolis (Crna Gora) i Udruženjem za razvoj Nerda (BiH) na projektu „Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji-GreenCBC“ organizirao je set edukacija po mjeri za Poticanje bioekonomije kroz pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala. Edukacije „Istraživanje tržišta“ i „Razvoj klastera“ organizirane su s ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera. Razumijevanje klasterskog pristupa i njegov razvoj trebali bi izravno pridonijeti konkurentnosti u programskom području jer će osigurati modele za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti do kojih dolazi kroz održivu suradnju znanstvenih institucija, industrije i javnog sektora. Glavni cilj projekta je uspostaviti prekograničnu mrežu u području otvorenih inovacija u bioekonomiji kao rješenje za jačanje suradnje između malih i srednjih poduzeća (MSP), poduzetničkih potpornih institucija te institucija za istraživanje i razvoj kako bi se stvorile održive veze među svim relevantnim dionicima u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je 680.529,23 EUR.

Placeholder image

Edukacije: S ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera u sklopu projekta organizirana su i dva seta edukacija. Razumijevanje klasterskog pristupa i njegov razvoj trebali bi izravno pridonijeti konkurentnosti u programskom području jer će osigurati modele za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti do kojih dolazi kroz održivu suradnju istraživačkih institucija, industrije i javnog sektora. Zbog ograničenja izazvanih COVID-19, obuka će biti usmjerena na lokalne predstavnike ciljnih skupina dok će ostali zainteresirani edukaciju moći pratiti putem online alata. – 20.12.2021. Edukacija: „Istraživanje tržišta“ Nakon završene edukacije polaznici bi trebali bolje razumjeti osnovne metode u istraživanju tržišta u održivom gospodarskom razvoju. – 21.12.2021. Edukacija: „Razvoj klastera“ Edukacija bi trebala doprinijeti boljem razumijevanju klasterskog pristupa u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanju svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera. Više o samoj edukaciji možete pronaći na mrežnim stranicama cekom.hr i na stranici projekta greencbc.eu. Osnovne informacije o projektu: Program: Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. Vodeći partner: Hrvatska gospodarska komora Partneri: Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine Ukupna vrijednost projekta: 680.529,23 EUR Proračun CEKOM: 192.175,20 EUR Trajanje projekta: 1.9.2020. – 31.8.2022. Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. možete pronaći na https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/ Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije.

10.12.2021 - Održana uvodna radionica Specijalizirane edukacije u oblasti posmatranja ptica održana

Placeholder image

Uvodna radionica Specijalizirane edukacije u oblasti posmatranja ptica održana je 6. i 7. decembra 2021. godine putem Zoom aplikacije. Dvadeset učesnika, odabranih putem javnog poziva za iskazivanje interesa, imalo je priliku saznati više o pitanjima administrativne i tehničke zaštite ptica, uključujući relevantni zakonski okvir koji reguliše ovu oblast u BiH. Na radionici je predstavljen teoretski osvrt na posmatranja ptica, kao jednu od tehnika istraživanja i zaštite ptica, zajedno sa najznačajnijim aplikacijama i neophodnom opremom. Ovo je bila prva u nizu edukativnih radionica, koje će biti održane u periodu od decembra 2021 do jula 2022. godine u okviru projekta Panonsko- jadranska veza koji se su-finansira putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020, sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

09.12.2021 - Održana XXII redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

U srijedu, 08.12.2021. 11:00 u Tuzli održana XXII redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine izabrali nova upravljačka tijela Udruženja. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem. Sjednice su održane u Dramar centru u Tuzli, dok je manji broj članova sudjelovao putem Zoom aplikacije.

09.12.2021 - The XXII regular session of the Assembly of the NERDA Development Association was held

Placeholder image

On Wednesday, December 8, 2021 11:00AM in Tuzla, the XXII regular session of the Assembly of the Association for Development NERDA was held, at which the members of the Assembly elected new governing bodies of the Association. Satisfaction was expressed with the work done so far. The sessions were held at the Dramar Center in Tuzla, while a smaller number of members participated through the Zoom application.

08.12.2021 - Održana 73. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA u srijedu u 10:00h održao je svoju 73. redovnu sjednicu. Sjednica je održana u Dramar centru, dok su dva člana prisustvovao putem Zoom aplikacije. Sjednica je prethodila XXII redovnoj Skupštini Udruženja za razvoj NERDA.

10.11.2021 - Projektni partneri na projektu GREEN CBC održali su danas 4. sastanak projektnog tima putem MS Teams online platforme.

Placeholder image

Partneri su razgovarali o aktualnim i nadolazećim aktivnostima. Projektni partner CEKOM iz Vinkovaca nabavio je i instalirao novu opremu, dok je u Crnoj Gori nabava opreme kasnila zbog promjene odgovorne osobe projektnog partnera Tehnopolis. Prvi set radionica na temu istraživanja tržišta i razvoja klastera trebao bi započeti 20. i 21. decembra u Vinkovcima, a nastaviti u drugoj polovici januara 2022. u Tuzli i Nikšiću, završetak je planiran u februaru 2022. u Splitu. Drugi niz radionica na temu "Transfera tehnologije" i "Kako napisati prijedlog EU" planiran je za sljedeće proljeće, no tačni datumi bit će naknadno definirani. .

04.11.2021 - Završen i posljednji dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing"

Placeholder image

U Tuzli završen i posljednji dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing" koja se organizovala za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG. Organizator edukacije Udruženje za razvoj NERDA Neke od zanimljivih tema koje su se zadnji dan obrađivale; - Kratki masterclass izrade dobre fotografije za Turističke zajednice - Oprema koja je odlična za izradu fotografija za društvene mreže - ADS Manager - Najznačajniji alati za promociju u ADS manager - Koliko je bitno imati plaćenu reklamu? - Kako doći do većeg broja osoba? - Zašto mi reklama nije prošla dobro? - BOOST post, da ili ne? - Review svega što smo naučili u prethodna tri dana – najbitnije značajke Učesnici su prezentovali svoje stečene vještine kroz izrađeni vizual. Naprosto se nije znalo koji je bolji. Na kraju su učesnici dobili Potvrde o prisustvu Edukacija je realizirana kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

03.11.2021 - U Tuzli završen i drugi dan trodnevne edukacije

Placeholder image

U Tuzli završen i drugi dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing " koju organizuje Udruženje za razvoj NERDA za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG. Neke od zanimljivih tema koje su se danas obrađivale su; - Pravljenje vizuala - Šta treba sadržavati dobar vizual - Kako doći do prave ciljne skupine - Društvene mreže u doba pandemije - Krizni marketing na društvenim mrežama - Dobri vs. Loši komentari, kako reagovati? - Video ili foto post? Nakon edukacije, učesnici su posjetili „Međunarodnu galeriju portreta Tuzla“ i „Atelje Ismeta Mujezinovića“ ovim putem se zahvaljujemo Centar za kulturu Tuzla. Naravno tu je i neizostavna destinacija Panonika Tuzla BiH gdje su posjetili „Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje“ i Muzej geološka postavka “Pannonica” također zahvaljujemo na predivnoj prezentaciji. Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

02.11.2021 - Danas je završen prvi dan!

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA organizuje trodnevnu edukaciju "Digitalni marketing " za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG u okviru projekta Pannonia-Adria Connection PA.CON Neke od zanimljivih tema koje su se danas obrađivale su; - Historijat društvenih mreža A) Facebook B) Instagram C) Twitter D) Tik-Tok E) LinkedIN - Koja društvena mreža je najbolji izbor?! - Zašto je važan digitalni marketing? - Kreiranje izgleda stranice – profila - 5 koraka kako da objave izgledaju odlično! - Šta treba sadržavati dobra objava? Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

Placeholder image

Damir Miljević je uz Vjekoslava Domljana autor dokumenta Zeleni plan – Zlatna prilika za oporavak ekonomija od posledica pandemije COVID-19, koji je nastao u okviru projekta „Renewable Energy Policy Consensus 2.0“ (REPCONS 2) koji sprovode Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Asocijacija za održivi razvoj ASOR (Srbija), Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike CLEAN (Crna Gora) i medijski partner Balkan Green Energy News. U razgovoru za Balkan Green Energy News Damir Miljević kaže da postoji velika opasnost da energetska tranzicija u regionu bude stihijska, što bi ličilo na privatizaciju, koja je u ovim krajevima katastrofalno sprovedena. Da bi se to sprečilo on predlaže širok društveni dijalog i određivanje datuma prestanka korišćenja uglja. Posle toga bi energetska tranzicija mogla postati razvojna šansa, što dokazuje primerima Poljske i Severne Makedonije, a region dobio priliku da dospe u središte nove industrijske revolucije i nove svetske podele rada. Članak u cijelosti možete pročitati putem linka: https://balkangreenenergynews.com/rs/energetska-tranzicija-nije-pretnja-za-zapadni-balkan-nego-razvojna-sansa/?fbclid=IwAR3HRygOSiW2HkKiOaf_BTFuhXcLDWkMkSwkxFwEAbQYglKB3TU6FhjcTU4

Placeholder image

U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranska veza- PA.CON u srijedu, 27.10.2021.godine u 12:00 sati, službeno su započeli radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici. Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla, a projektom će, pored obnove postojećeg objekta, biti obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što će podrazumjevati izgradnju sjenika, obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta Ilinčica, uređenje pristupne staze, te obnovu i uređenje ljetnje bašte sa igralištem za djecu. Infrastrukturni radovi na uređenju izletišta Ilinčica započeli su tokom septembra i uključivali su postavljanje LED rasvjete u dužini od 1200 metara na pristupnom putu koji vodi do objekta Doma prirode, te uređenje 16 mikro lokacija za odmor posjetilaca izletišta. Projektom će, također, biti obuhvaćeni radovi na izgradnji biciklističko-edukativne staze u dužini od 4 kilometra te uređenje 3 platoa (vidikovca) kojim će se omogućiti panoramski pogled na sam grad Tuzlu.

27.10.2021 - Dogovoren okvir za rad na Zelenoj transformaciji Tuzla

Placeholder image

Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju u vezi sa uspostavljanjem saradnje i s radom multisektorske inicijative Zelena transformacija Tuzla. Inicijativa Zelena transformacija Tuzla djeluje kao multisektorska platforma koja uvodi i razvija novu paradigmu zelene transformacije na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona kao okosnicu društvenog oporavka i razvoja Bosne i Hercegovine. Ona podrazumijeva fokus na ključne politike unutar evropskih integracijskih procesa i donatorskih tokova o pitanjima zelene tranzicije i rasta, a usmjeren je na istinski društveni razvoj, na društvenu pravdu i društvenu brigu. Okuplja aktere i institucije iz javne uprave i institucija, iz građanskog/nevladinog sektora kao i privrednog i poslovnog sektora, te iz akademske zajednice, koji su spremni da započnu razne forme dijaloga i saradnje u vezi s pitanjima zelene transformacije. Važno je naglasiti da krajnji cilj zelene transformacije ovog regiona nije usmjeren samo ka politikama i praksama koje će adresirati klimatske promjene i okolišno zagađenje, nego i zaokret u razvoju koji treba podstaći i društveno-ekonomski oporavak ove regije, te uspostaviti Tuzlu kao lidera i inspiraciju drugih gradovima i regijama u BiH i na Zapadnom Balkanu ka održivom razvoju, društvenoj pravdi i brizi. Danas prihvaćeni tekst Memoranduma predviđeno je da potpišu predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, Univerziteta u Tuzli, Centra za ekologiju i energiju, Fondacije tuzlanske zajednice, Centra za razvoj i podršku, BIT Centra, Udruženja za razvoj NERDA, Udruženja Omladinski Pokret Revolt, Mreže aktivnih zajednica i Udruženja Front slobode.

26.10.2021 - 1. Forum obrazovanja Bijeljina

Placeholder image

Prošle sedmice smo učestvovali na 1. Forumu obrazovanja Bijeljina. Koristimo priliku da se zahvalimo Univerzitetu U Istočnom Sarajevu i Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina na odličnoj organizaciji ovog događaja. #PROJEKTSUCCESS

14.10.2021 - Održan sastanak u okviru Projekta Success

Placeholder image

Danas je održan još jedan Sastanak partnera zaduženih za koordinaciju i implementaciju projekta Success. Sastanak je održan u Online formi. Još jednom vas pozivamo da se upoznate sa projektom putem: https://success-project.ba/

12.10.2021 - Održana 72. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA u ponedjeljak 11.10.2021. godine u 14:30h održao svoju 72. redovnu sjednicu. Sjednica je održana u prostorijama Udruženja za razvoj NERDA. Upravni odbor je informisan o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora, sa fokusom na nove projekte čija je provedba već počela.

05.10.2021 - Javni poziv za finansijsku pomoć privrednim društvima u Sektoru prerađivačke industrije

Placeholder image

Tekst Javnog poziva možete preuzeti na ovom linku: https://fmeri.gov.ba/media/2032/javni-poziv-corona-2021.pdf Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima"

04.10.2021 - Zeleni Plan – zlatna prilika za oporavak ekonomija od posljedica pandemije COVID-19

U okviru projekta „Renewable Energy Policy Consensus 2.0“ (REPCONS 2) koji implementiraju partnerske organizacije: Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Asocijacija za održivi razvoj ASOR (Srbija), Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike CLEAN (Crna Gora) i medijski partner Balkan Green Energy News je izrađen dokument “Zeleni Plan – zlatna prilika za oporavak ekonomija od posljedica pandemije COVID-19”. Autori mr. Damir Miljević i prof. dr. Vjekoslav Domljan su napravili istraživanje u kojem su prezentirali priliku koju Zeleni oporavak pruža BiH, Srbiji i Crnoj Gori (zemljama obuhvaćenim projektom) u saniranju posljedica pandemije i postavljanju osnova za budući razvoj. Evropska Unija je kao glavni instrument oporavka svoje ekonomije i budućeg razvoja u fokus stavila EU Green Deal („Zeleni oporavak“) i kroz svoj program pomoći zemljama Zapadnog Balkana je ponudila priliku da se i one pridruže saniranju posljedica pandemije na ovoj novoj razvojnoj paradigmi. Realizaciju projekta podržava i finansira The European Climate Foundation (ECF). Ovaj dokument u cjelini možete pročitati putem linka: https://www.nerda.ba/pdf/ZELENI_PLAN_ZLATNA_PRILIKA_ZA_OPORAVAK_EKONOMIJA_OD_POSLJEDICA_PANDEMIJE_COVID_19.pdf

29.09.2021 - Održan je 5. sastanak Projektnog tima projekta PA.CON

Placeholder image

Dana 22.09.2021. godine u Općini Nijemci održan je 5. sastanak Projektnog tima projekta PA.CON. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera - Općina Nijemci (HR), Grad Tuzla (BiH), Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CG), Javno poduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore (CG). Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje su prethodile u narednom razdoblju provedbe projekta

28.09.2021 - "Ptice Modraca"

Placeholder image

Pozivamo vas na promociju fotomonografije Almira Hukića "Ptice Modraca" koja će se održati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović dana 03.10.2021-nedelja sa početkom u 19,00 h.

22.09.2021 - U tijeku je održavanje trodnevne edukacije "Brendiranje u turizmu" u Općini Nijemci za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG.

Placeholder image

Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

21.09.2021 - Održan je 2. sastanak Upravnog odbora projekta PA.CON

Placeholder image

Dana 21.09.2021. godine održan je 2. sastanak Upravnog odbora projekta PA.CON u na izletištu Sopotac- Centar za promatranje ptica (Nijemci, HR), gdje su se okupili članovi Projektnog tima i Upravnog odbora iz sve tri države prekogranične suradnje (Općina Nijemci (HR), Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Centrar za zaštitu i proučavanje ptica i Nacionalni parkovi Crne Gore (CG)). Iz centra Nijemaca do izletišta Sopotac provozali su se brodom sv. Katarina. Na sastanku su članovi Projektnog tima obavijestili članove Upravnog odbora o provedenim aktivnostima te o aktivnostima čija se realizacija očekuje do kraja provedbe projekta.

Placeholder image

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je obišao jedno od omiljenih izletišta Tuzlanki i Tuzlaka, Ilinčicu, gdje su u toku radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“, skraćeno PA.CON. Trenutno se završava uređenje 16 piknik lokacija, vrši se postavljanje ulične LED rasvjete, a, između ostalog, u toku je i zaključivanje ugovora za uređenje objekta Doma prirode. Svi radovi izvode se u okviru programa Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirani su sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

01.09.2021 - GIZ je objavio javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora sa ciljem ublažavanja utjecaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19

Placeholder image

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, finansiranog od strane Evropske unije i vlade Savezne Republike Njemačke, GIZ je objavio javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora sa ciljem ublažavanja utjecaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19. Fond od 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupan je za mjere oporavka za mikro, mala i srednja preduzeća u navedenim sektorima. Prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacijskog portala: www.eu4business.core-enigma.com -> GIZ će održati dvije online info sesije povodom javnog poziva 14.09.2021 i 16.09.2021.

Placeholder image

U julu ove godine je usvojen set Zakona koji podržava Zeleni plan EU, čiji je cilj da Evropa bude prvi klimatski neutralnio kontinent 2050. godine. BiH je pred izborom da sama oporezuje proizvode iz „prljavih“ industrija ili će to pri izvozu učiniti EU. Najveći emiter emisije CO2 je energetski sektor, posebno elektroenergetski sektor, a najviše TE koje proizvode električnu energiju iz uglja.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image